Kookwinkel voor heel Nederland

Agenda
25 aug Marokko: Mediterraan met de tajine

Verwen jezelf en jouw gasten deze zomer met een mediterrane lekkernij uit de tajine. Onze pannenexpert laat je precies zien hoe je zelf aan de slag kan gaan met een tajine. Tajine is de naam van deze kegelvormige stoofpot. Het is een vorm van slowcooking en wordt gebruikt voor het langzaam garen en stoven van vlees, vis en groentegerechten. Laat je inspireren en ontdek dit icoon van de Marokkaanse keuken.

Zaterdag 25 augustus tussen 13.00 en 17.00 uur.

 

26 aug Gezonde ijsjes & smoothies

Het einde van de zomer nadert en dat verdient een lekkere, zomerse en gezonde afsluiting. We gaan heerlijke smoothies blenderen en ijs maken met (vruchten)sap uit de slowjuicer. De smoothies en het ijs zijn uiteraard zonder suikers en andere toevoegingen. Boordevol vitaminies en puur natuur.  Kom langs voor een lekker ijsje of een heerlijke smoothie.

Zondag 26 augustus tussen 13.00 en 17.00 uur.

29 aug Workshop Messen Slijpen

-VOL-

Inschrijven via www.kookpunt.nl.
Kosten: 49 euro 


Leer aanzetten en slijpen als de beste van onze messenexpert Janine! Met haar tips krijg je zelfs de botste messen weer scherp, en er is niks zo handig als een vlijmscherp mes voor al je keukenklusjes. 

Tijdens de workshop leer je verschillende technieken om je mes vlijmscherp te krijgen. Je leert werken met aanzetstalen, keramiek, leren stroppen en wetstenen. Naast het slijpen zal er ook aandacht besteedt worden aan het onderhouden van een scherp mes. Als je het snijvlak van een mes onder een microscoop zou bekijken, zou je zien dat er allemaal kleine 'tandjes' op zitten. Tijdens verscheidene snijklusjes buigen deze tandjes om, en met het slijpen maak je deze weer egaal.

Voor het slijpen of polijsten zijn allerlei instrumenten verkrijgbaar. Slijpstenen, slijpstaven, slijpsystemen, elektronische mogelijkheden en zelfs on-the-go slijphulpen. Welke je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het soort mes, het materiaal, je wensen en je ervaring ermee. We leggen in deze workshop de focus vooral bij het slijpen op wetstenen.

Tip: Neem ook je favoriete eigen mes(sen) mee! Je begint met oefenen op een testmes van ons, maar uiteindelijk kun je de nieuw geleerde technieken ook op je eigen mes botvieren.
 

Woensdag 29 augustus van 15.00 tot 17.00 uur. 
 

31 aug Workshop Messen Slijpen

-VOL-

Inschrijven via www.kookpunt.nl.
Kosten: 49 euro 


Leer aanzetten en slijpen als de beste van onze messenexpert Janine! Met haar tips krijg je zelfs de botste messen weer scherp, en er is niks zo handig als een vlijmscherp mes voor al je keukenklusjes. 

Tijdens de workshop leer je verschillende technieken om je mes vlijmscherp te krijgen. Je leert werken met aanzetstalen, keramiek, leren stroppen en wetstenen. Naast het slijpen zal er ook aandacht besteedt worden aan het onderhouden van een scherp mes. Als je het snijvlak van een mes onder een microscoop zou bekijken, zou je zien dat er allemaal kleine 'tandjes' op zitten. Tijdens verscheidene snijklusjes buigen deze tandjes om, en met het slijpen maak je deze weer egaal.

Voor het slijpen of polijsten zijn allerlei instrumenten verkrijgbaar. Slijpstenen, slijpstaven, slijpsystemen, elektronische mogelijkheden en zelfs on-the-go slijphulpen. Welke je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het soort mes, het materiaal, je wensen en je ervaring ermee. We leggen in deze workshop de focus vooral bij het slijpen op wetstenen.

Tip: Neem ook je favoriete eigen mes(sen) mee! Je begint met oefenen op een testmes van ons, maar uiteindelijk kun je de nieuw geleerde technieken ook op je eigen mes botvieren.
 

Vrijdag 31 augustus van 18.30 tot 20.30 uur.

1 sep Mandolines én snijtechnieken

De mandoline is één van de mooiste keukeninstrumenten die wij in huis hebben. Het is alleen wel handig, en wellicht zelfs noodzakelijk, als je weet hoe je goed en veilig met dit schitterende instrument om moet gaan. En wat je er natuurlijk allemaal niet mee moet doen. Dat gaan we je vandaag laten zien.

Het zal je duidelijk worden dat de ene mandoline zeker de andere niet is maar dat het in alle gevallen ontzettend handig is om er één in huis te hebben. Reepjes, plakjes, balkjes, schijfjes of julienne-reepjes. Met een mandoline snijd je dit allemaal en ook nog eens zeer gelijkmatig. Onze experts legt je tussen 13.00 en 16.00 uur met alle liefde de onderlinge verschillen en vooral de diverse functionaliteiten van de mandoline uit.

 

- zaterdag 1 september van 13.00 tot 16.00 uur - 

7 sep De pannendokter brandt plaatstaal in!

Vandaag komt onze zeer gewaardeerde pannendokter weer langs. Ditmaal om plaatstaal in te branden. De plaatstalen pan is praktisch onverwoestbaar, kan hoge temperaturen aan en gaat wel een leven lang mee; mits deze goed wordt (voor)behandeld. Zo dien je plaatstaal van tevoren in te branden om het te beschermen tegen roest en een natuurlijke anti-aanbaklaag te creeëren. Hierdoor zal jouw plaatstalen pan in de loop van de tijd steeds beter gaan bakken. Perfect dus voor een biefstukje!

Vind je het lastig om de pan goed in te branden of ontstaat er onverhoopt toch roest in de pan? Geen paniek! Vandaag laat de pannendokter je stap voor stap zien hoe dit proces in zijn werk gaat. Met een beetje geduld en de juiste olie is het stiekem een koud kunstje.

Vrijdag 7 september van 13.00 tot 16.00 uur.

7 sep Baristaworkshop

Inschrijven via www.kookpunt.nl !

In deze workshop leer je hoe je zelf de perfecte espresso kan zetten. Werken met espresso is werken met precisie. Onze huisbarista leert de deelnemers alle variabelen te beïnvloeden om de beste smaak uit de bonen te krijgen. Een goede espresso is natuurlijk de basis voor 99% van alle verschillende soorten koffiedranken.Ook het melkschuimen komt aan bod in deze workshop.

We raden je aan je eigen machine en koffiemolen mee te nemen. De inloop is vanaf 18:00, dit in verband met het opwarmen van de machines. Het is handig als je even laat weten welke machine je meeneemt, dan kunnen wij ons daarop voorbereiden. Door je eigen machine mee te nemen weet je dat alles wat je op de avond leert je ook thuis kunt doen. Aan het einde krijg je een stappenplan, receptenlijst en menukaartje mee naar huis, zo weet je thuis nog precies wat voor soort koffie je kunt maken met jouw machine. Wees er snel bij, want er kunnen maximaal 8 mensen deelnemen! Bij de workshop gebruiken we de bonen van Kookpunt en ook verzorgen we lekkerneijen van Olala Chocola. Graag ontvangen wij in de opmerkingen met welke espressomachine en molen u komt.

Vrijdag 7 september 18.30 tot 20.30 uur.

8 sep Wecken: Chutneys!

Chutneys zijn er in vele verschijningen, samenstellingen en smaken. Op chutneygebied is er veel meer dan de welbekende mangochutney. Deze jam-achtige smaakmaker is afkomstig uit India en Pakistan en wordt bereid met vruchten en groenten die er op dat moment voor handen zijn. Vandaag gaat Ria chutneys maken en bereiden met seizoensproducten. Gevijzelde of gepureerde vruchten vormen de basis van een goede chutney waar laten nog diverse verse en gedroogde smaakmakers en kruiden aan toegevoegd worden. Chutneys laten zich uitstekend 'bewaren' en conserveren middels wecken, en dat is dan ook exact wat er vandaag zal gebeuren.

Kom langs om te genieten van verschillende en verrassende chutneybereidingen.

Zaterdag 8 september van 13.00 tot 16.00 uur.

12 sep Workshop Messen Slijpen

Inschrijven via www.kookpunt.nl.
Kosten: 49 euro 


Leer aanzetten en slijpen als de beste van onze messenexpert Janine! Met haar tips krijg je zelfs de botste messen weer scherp, en er is niks zo handig als een vlijmscherp mes voor al je keukenklusjes. 

Tijdens de workshop leer je verschillende technieken om je mes vlijmscherp te krijgen. Je leert werken met aanzetstalen, keramiek, leren stroppen en wetstenen. Naast het slijpen zal er ook aandacht besteedt worden aan het onderhouden van een scherp mes. Als je het snijvlak van een mes onder een microscoop zou bekijken, zou je zien dat er allemaal kleine 'tandjes' op zitten. Tijdens verscheidene snijklusjes buigen deze tandjes om, en met het slijpen maak je deze weer egaal.

Voor het slijpen of polijsten zijn allerlei instrumenten verkrijgbaar. Slijpstenen, slijpstaven, slijpsystemen, elektronische mogelijkheden en zelfs on-the-go slijphulpen. Welke je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het soort mes, het materiaal, je wensen en je ervaring ermee. We leggen in deze workshop de focus vooral bij het slijpen op wetstenen.

Tip: Neem ook je favoriete eigen mes(sen) mee! Je begint met oefenen op een testmes van ons, maar uiteindelijk kun je de nieuw geleerde technieken ook op je eigen mes botvieren.
 

Woensdag 12 september van 15.00 tot 17.00 uur.

14 sep Workshop Messen Slijpen

-VOL-

Inschrijven via www.kookpunt.nl.
Kosten: 49 euro 


Leer aanzetten en slijpen als de beste van onze messenexpert Janine! Met haar tips krijg je zelfs de botste messen weer scherp, en er is niks zo handig als een vlijmscherp mes voor al je keukenklusjes. 

Tijdens de workshop leer je verschillende technieken om je mes vlijmscherp te krijgen. Je leert werken met aanzetstalen, keramiek, leren stroppen en wetstenen. Naast het slijpen zal er ook aandacht besteedt worden aan het onderhouden van een scherp mes. Als je het snijvlak van een mes onder een microscoop zou bekijken, zou je zien dat er allemaal kleine 'tandjes' op zitten. Tijdens verscheidene snijklusjes buigen deze tandjes om, en met het slijpen maak je deze weer egaal.

Voor het slijpen of polijsten zijn allerlei instrumenten verkrijgbaar. Slijpstenen, slijpstaven, slijpsystemen, elektronische mogelijkheden en zelfs on-the-go slijphulpen. Welke je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het soort mes, het materiaal, je wensen en je ervaring ermee. We leggen in deze workshop de focus vooral bij het slijpen op wetstenen.

Tip: Neem ook je favoriete eigen mes(sen) mee! Je begint met oefenen op een testmes van ons, maar uiteindelijk kun je de nieuw geleerde technieken ook op je eigen mes botvieren.

Vrijdag 14 september 18.30 tot 20.30 uur.

15 sep Ria bakt: Dagverse oogst-taart

Vandaag gaat Ria aan de slag met de oogst van de dag die zij in meerdere taarten zal verwerken. Wij kunnen bij Kookpunt veel, zo niet alles, maar in de toekomst kijken lukt helaas nog niet. Wat Ria bakt kunnen we daarom nog niet vertellen, behalve dat het naast supervers, ook superlekker en 'van het seizoen' zal zijn.

Kom langs voor een heerlijk stukje taart en laat je verrassen.

Zaterdag 15 september van 13.00 tot 16.00 uur.

16 sep Wecken en inmaken

Wecken en inmaken is terug van weggeweest. Zit je met een tuin vol fruit en groenten en wil je meer weten over deze eeuwenoude bereidings- en conserveerwijze? Kom dan naar Kookpunt en leer alles over het inmaken van bijvoorbeeld kool, citroenen, boontjes en nog veel meer. Wij zijn tegen voedselverspilling en verkwisting. Wecken en inmaken gaat dit prima tegen!

Wij laten je 'van A tot Z' zien hoe wecken en inmaken in zijn werk gaat en welke benodigdheden daar niet bij mogen ontbreken. Natuurlijk heb je ook de kans om al je vragen te stellen en je voordeel te doen met al zijn handige tips!


Zondag 16 september van 13.00 tot 16.00 uur.
 

22 sep Sapjes uit de sappan

De sappan, nog voor vele onbekend maar de hit voor deze (na)zomer. Heb je zelf een moestuin? Dan heb je in een korte periode ontzettend veel vers fruit en groenten tot je beschikking. En wat ga je daar eigenlijk mee doen? Precies, in de sappan! Door zelf verse sappen te maken zonder toevoegingen kun je een heel jaar plezier hebben van jouw oogst.

Hoe je zelf sapjes maakt met een sappan, krijg je vandaag te horen en te zien bij ons in de winkel. Bekijk daarnaast ook ons artikel 'Hoe werkt een sappan?' waarin we stap voor stap uitleggen hoe je zelf sap met een sappan kunt maken. 

Zaterdag 22 september van 13.00 tot 16.00 uur.

23 sep Kookpunt Non-Foodmarket: Oogsttijd

We zijn volop aan het nazomeren; tijd voor een nieuwe editie van de Kookpunt Non-Foodmarket. Tijdens de markt geven we je alle inspiratie om je voor te bereiden op de herfst. Taarten bakken, zelf pasta maken, herfstcocktails en chocolade proeven; het komt allemaal aan bod. Grijp dus deze culinaire kans om zowel tips op te doen tijdens alle demo's en om te genieten en te proeven van wat het najaar allemaal te bieden heeft.

Zondag 23 september van 11.30 tot 17.00 uur.

28 sep Orthomoleculair koken door Eetbeest.nl

Annemiek van der Kolk van Eetbeest is orthomoleculair therapeut. Orthomoleculair eten wil zeggen dat wat je eet of drinkt in ieder geval de juiste balans van vitaminen en mineralen moet hebben. Alleen dan is voeding brandstof en kunnen al je organen op de juiste manier functioneren. Hoe je dat merkt? Je voelt je fit in plaats van moe na het eten. Je bereikt het gewicht dat bij jou past en daarbij profiteer je van een goede weerstand.

Nare kwaaltjes als hoofdpijn, ontstekingen, PMS, depressie en meer behoren tot de verleden tijd. Kort gezegd: eet goed en voel je beter! Vanmiddag tussen 15.00 en 17.00 uur bereidt Annemiek een orthomoleculair verantwoord hapje en geeft ze uitleg over de ingrediënten. Kom proeven en stel gerust al je vragen!

Vrijdag 28 september tussen 15.00 en 17.00 uur.

29 sep Katrien bakt met Fissler: Flensjes met vers fruit

Onze culinaire duizendpoot Katrien gaat weer wat lekkers voor jullie bereiden. Dit keer gaat zij overheerlijke flensjes maken met vers seizoensfruit bakken in de geweldige pannen van Fissler. Kom je langs om lekker een vruchtenflensje te eten?

Zaterdag 23 september van 13.00 tot 17.00 uur.